Başaklı Köyü

Başaklı Köyü


 

Diyarbakır ili Çınar ilçesine bağlı Başaklı Köyü Diyarbakır ilinin güneyinde yer almaktadır.Yerleşim yeri Dicle Nehri´nin kıyısında olup ova biçiminde  geniş, düz ve sulak araziye sahiptir.Başaklı Köyü, Çınar ilçesine 20 km, Diyarbakır il merkezine ise 35 km uzaklıktadır.Köy Bismil-Batman yolu üzerinde kurulduğu için köye  ulaşım oldukça kolaydır.

 

Köyün kesin tarihçesi bilinmemektedir.Başaklı´da yaşayan yaşlı insanlardan öğrenildiğine göre bundan yaklaşık 300 yıl önce aileler buraya yerleşmişler  ve burayı yurt edinmişlerdir.Başaklı köyünde en son yapılan genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 200 hane bulunmakta ve nüfusu 2000 civarındadır. Başaklı köyü merkez olup, köye bağlı Hamitoğulları mezrası bulunmaktadır.

 

Köyün geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.Köyde sulu tarım yapılmakta, başta pamuk,buğday, arpa, mercimek ve nohut ekilmektedir.Köyde küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvanları yetiştiriciliği yapılmakta, süt ve süt ürünleri pazarlanmaktadır.Köylüler yılın belli dönemlerinde fındık ve pamuk toplamaya gitmektedirler. Ayrıca Dicle Nehrinin kenarında bulunan kum ocakları ve mera köyün gelirleri arasındadır.

 

Köyün iklimi karasal olmasına rağmen, son yıllarda çevrede çok sayıda baraj yapılmasından dolayı ılımanlaşmıştır. Yazın çok sıcak, kışında çok sert değildir. Köy geniş bir ova üzerine kurulmuş olup, bitki örtüsü ekinler, otlar ve Dicle Nehri kenarında bulunan ağaçlıklardır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi